• Guiden visar intressanta platser och berättar de bästa historierna

    Vår förening omfattar 33 auktoriserade turistguider och

    vi är verksamma i Vasa och Korsholm.

  • Förslag på rundturer

    Förslag på rundturer, som bokas www.visitvaasa.fi eller tel 06-325 1145

  • Promenadrundturer

    Välkommen att utforska energiska Vasa med en skicklig guide till fots.

Förslag på rundturer

Förslag på rundturer,  som bokas www.visitvaasa.fi eller

tel: 06-325 1145

Hamnen och bomullsfabriken gjorde Brändö till sjömännens och arbetarnas stadsdel, idag är den till stor del ett campus för studerande, där gammalt och nytt möts. På ön Vasklot, med hamnar, hotell och äventyrsbad trivs såväl vasabor som turister.

 

Vasa fängelse och Sankt Nikolaus Ortodoxa kyrka är en del av Vasas historia. I Gamla Vasa bekantar vi oss med historiska platser ända från 1200-talet men ser även hur boendet ser ut idag. Vasa fängelse och Sankt Nikolaus Ortodoxa kyrka är en del av Vasas historia. I Gamla Vasa bekantar vi oss med historiska platser ända från 1200-talet men ser även hur boendet ser ut idag.

Guidad rundtur i Vasa genom stadens centrum med kasernområdet från 1860-talet och besök i Ortodoxa kyrkan. Hamnen och bomullsfabriken gjorde Brändö till sjömännens och arbetarnas stadsdel, idag är den till stor del ett campus för studerande, där gammalt och nytt möts. I Gamla Vasa bekantar vi oss med Vasas historia och vackra Korsholms kyrka. Byggnaden, ritades av Carl Fredrik Adelcrantz, och byggdes 1776-1786 och huset räknas som en av de bästa representanterna för den gustavianska stilen i Finland och var ursprungligen hovrättsbyggnad.

 

Lunch på restaurang Strampen i Inre hamnen innan turen fortsätter till Finlands längsta bro, Replotbron och över bron till Replot sidan. Besök i Världsarvsporten, infocentret för Kvarkens världsarvsskärgård.

 

 

Eftermiddagskaffe på restaurang Berny´s vid Replotbron.

Vi åker från Vasa mot skärgården och kör över Finlands längsta bro, Replotbron och gör ett besök vid Världsarvsporten. En del av skärgården här är Finlands enda naturarv på UNESCOs lista över världsarv. Färden fortsätter till Svedjehamn där vi bekantar oss med området och den gamla hamnen vid Bodback samt besöker utkikstornet Saltkaret, med magnifik utsikt över den unika moränskärgården som är ett bevis på istidens enorma kraft i Kvarken (promenad ca 3,5 kilometer). Lunch på Café Salteriet som är ett gammalt fisksalteri.

Innan kryssningen en kort guidad vandring vid den förnyade Inre hamnen med omgivningar.
Kryssning genom smala sund och förbi skär och öar med idylliska sommarstugor. På grund av landhöjningen är Kvarkens skärgård ett av de yngsta landskapen i världen. Landskapet är i ständig förändring: nya stenar stiger upp ur havet och öar växer ihop med fastlandet. På Jannes Saloon som finns på Granskär i Vasas vackra skärgård, äter vi deras läckra laxsoppa, innan kryssningsbåten tar oss tillbaka till Inre hamnen.

Innan kryssningen en kort guidad vandring vid den förnyade Inre hamnen med omgivningar. Kryssning genom smala sund och förbi skär och öar med idylliska sommarstugor. På grund av landhöjningen är Kvarkens skärgård ett av de yngsta landskapen i världen. Landskapet är i ständig förändring: nya stenar stiger upp ur havet och öar växer ihop med fastlandet.

 

På Jannes Saloon som finns på Granskär i Vasas vackra skärgård, äter vi deras läckra laxsoppa, innan kryssningsbåten tar oss tillbaka till Inre hamnen.

Efter en kort stadsrundtur åker vi mot skärgården och kör över Finlands längsta bro. Vi bekantar oss med Replot by samt besöker den originella träkyrkan från 1781. På 1840-talet fick kyrkan sin altaruppsats och predikstol från Sankta Maria kyrkan i Gamla Vasa, vilka därmed räddades från branden i Vasa 1852. Turen går vidare till byn Södra Vallgrund där vi besöker Sommaröhallen. Här säljer nästan 80 hantverkare från skärgården och fastlandet sina hantverk. I hallen säljs även fiskinläggningar, hembakat, blommor, böcker m.m. Turen tar oss även till Sommarösund, som en gång var en skyddad genomfartsled för sjöfarare, men idag till följd av landhöjningen en idyllisk, men grund vik. Lunch på Restaurang Bernys vid Replotbron.

Efter en kort tur genom centrala Vasa kör vi ut på Finlands vackraste meteoritkrater Söderfjärden, som idag är ett bördigt stort åkerområde och under höstarna även en viktig rastplats för tusentals tranor. I Meteorian får vi genom film och utställning bekanta oss med Söderfjärdens I Meteorian får vi genom film och utställning bekanta oss med Söderfjärdens 520 miljoner år långa historia från meteorit-nedslag till dagens jordbruks och Natura 2000 -område.

 

Turen fortsätter till andra sidan av kratern och Stundars, som är ett stort museum och ett levande kulturcentrum i Solf. Här finns ett sextiotal byggnader flyttade från byar i Korsholm och trakten kring Vasa. Husen är inredda för att skildra sekelskiftet 1900. På backkrönet ståtar bondgården omgiven av bodar, fähus, loft och bagarstuga. De enkla backstugorna och verkstäderna utgör en kontrast till bondens relativa välstånd.

 

Vi gör en guidad vandring på området och dricker kaffe i Cirkas butik & Café.

Nordens största koncentration av energiteknologi finns i Vasaregionen. De 140 företagen i energiklustret Energy Vaasa exporterar produkter och lösningar över hela världen, och står för 12% av Finlands teknologiexport och en tredjedel av Finlands energiteknologiexport. I Vasaregionen producerar man även energi från avfall. I Westenergys moderna avfallsförbränningsverk utnyttjas avfall som inte går att återvinna effektivt som energi, tryggt och utsläppsfritt. Här produceras över en tredjedel av fjärrvärmen som brukas i Vasaregionen. Besök på Westenergy med en guidad rundvandring på anläggningen. Under vilken man bland annat får ta sig en titt på både avfallsbunkern, genom kontrollrummets fönster, och på det brinnande avfallet på rostern!

 

Lunch på Hotel Vallonia efter besöket på Westenergy och sen avslutas turen med en kort rundtur i centrum och vid campus området på Brändö.