Med en guide bekantar du dig med Vasa och Korsholm på ett trevligt sätt och får ut mer av din vistelse här

Vi är en guideförening med 29 auktoriserade turistguider som verkar i Vasa och Korsholm. Guidespråken är finska, svenska, engelska, tyska, franska och ryska.

Guideförmedling www.visitvaasa.fi tfn 06 325 1145

Guidningar kan bokas också direkt från en guide.

Guidningarna riktar sig till både dig som är från trakterna och till dig som kommer som gäst till vårt område. Rundturen kan t.ex. vara en guidad promenad, med en privatbil, buss, cykel eller kryssningsbåt. Man behöver inte vara en grupp för att kunna boka en guide – det går bra även om det skulle gälla bara 1-2 personer.

En vanlig stadsrundtur är ca två timmar lång och omfattar centrum – Brändö -Vasklot – Kasernområdet – Gamla Vasa


 Arkitekturen av Alvar Aalto syns också i Vasa

Under diskussioner om verk av arkitekt Alvar Aalto i Finland onämns utan undantag byggnader av honom i Vasa.

Strömberg producerade krigsförnödenheter och därför flyttades produktionsannläggningen till Vasa som var ett säkrare ställe för Helsingfors bombades under krigstiden.

Fabriken blev utlokaliserad till Roparnäs på ett område av 70 hektar med tallbevuxen mark. Områdets detaljplan 1945-46 är av arkitekt Alvar Aalto och är inventerat i ”.Byggda kulturmiljöer av riksintresse”. Alvar Aalto handledde planeringen av de ursprungliga industribyggnader fast ofta nämns att många av dem är av Egil Nicklin och Eskil Haldin. Till hans egna verk hör ritningarna till   centrallagret där multiprojektföretag Prohoc Oy är verksam i dag och till en speciell cykelställning med tak. Hans påverkan syns även i många andra startfasens byggnader. Enligt Alvar Aaltos noggranna riktlinjer må också kontaktorfabrikens ritningar vara av honom. Han var även en centralfigur i motorfabrikens planeringar.

Strömberg var i sin tid en stor arbetsgivare i Vasa. Massor av arbetsfolk kom från hela landskapet och bristen på bostäder var skrikande. Ett 30 hektar stort naturnära bostadsområde i Roparnäs nära  fabriksanläggningarna blev ett planerat av Alvar Aalto år 1946. Tvåvåningsradhusen var mörktmålade därför kallades området länge till Negerby. Sedermera  målades husen ljusare och namnet förändrades till Aaltoparken år 2013.

För arbetare på Strömberg byggdes 13 parhus på Mannerheimsvägen. Dessa hus planerades av arkitektbyrå A. Aalto – Y. Lindgren – V. Rewell.  Våningshuset vid Malmögatan 3 i Sandviken är ritat av arkitekterna Alvar Aalto och Viljo Rewell tillsammans.


KOM MED PÅ EN GUIDAD PROMENADTUR

Promenader I juli

Stenarna berättar I juli 1.och 3. tisdagen gamla begravningsplats och 2. och 4. tisdagen på nya sidan kl 18-19.30. Under vandringen guiden berättar bl.a. om intressanta personer inom industri, handel och konst. Ingen förhandsreservering. Start vid porten. Ej förhandsbookning!

kl 17-18.30 Kom och se den gamla villan som nutida är TV-studio för ett life style -program och ett paradis för idésnickare. Vi rör oss både inomhus och utomhus, bl.a. i trädgården.

Från staty till staty-en historiepromenad  I juli och augusti måndagar kl 13-14. Lär känna statyerna i stadens centrum och den gamla, värdefulla arkitekturen från 1850-talet och framåt. Samling vid Finlands Frihetsstaty på torget. >Bokning på förhand

Mathilda Wrede- livets vyer I juli onsdagar kl 17-1830. Mathilda föddes i Vasa och är bekant både som adelsfröken och fångarnas vän. Vi vandrar i den unga Mathildas fotspår, från Hovrättsparken till Vasa fängelse och lär mera om hennes liv. Rundvandringen börjar framför Vasa Hovrätt på Strandgatan. >Bokning på förhand

Promenader I augusti

Vem var Karl Hedman och Emil Wikström? I augusti onsdagar kl 17-18.30 Läkaren och vasabon Karl Hedman samlade mängder av konst och föremål som lade grunden till Österbottens museum. Skulptören Emil Wikströms konstnärliga avtryck syns i Vasa bl.a. i form historieberättelsen på museets bronsdörrar. Hans bakgrund bjuder även på andra  kopplingar till Vasa. Start vid  Österbottens museum. >Bokning på förhand

Rundvandring I Replot by I augusti lördagar kl 13-14. När du åkt över Finlands längsta bro kommer du till Replot – en fascinerande skärgårdsby där t.ex. finns en kyrka med säregen historia. Rundvandringen börjar vid Replot-Björköby skola, Kyrkvägen 94. >Bokning på förhand