• Guiden visar intressanta platser och berättar de bästa historierna

    Vår förening omfattar 33 auktoriserade turistguider och

    vi är verksamma i Vasa och Korsholm.

  • Förslag på rundturer

    Förslag på rundturer, som bokas www.visitvaasa.fi eller tel 06-325 1145

  • Promenadrundturer

    Välkommen att utforska energiska Vasa med en skicklig guide till fots.

Kom med på en promenad och bekanta dig med den energiska staden Vasa i sällskap av en kunnig guide

Kom med på en promenad och bekanta dig med den energiska staden Vasa i sällskap av en kunnig guide. Promenadens pris är 10 €/person (under 12 år gratis). Broschyrens promenader nr 2-11 beställs på förhand via ONLINE-systemet.
Promenader och övriga guidningar kan beställas också direkt av guiderna och året om.

En vanlig stadsrundtur är ca två timmar lång och omfattar centrum – Brändö -Vasklot – Kasernområdet – Gamla Vasa

Kasernområdet i Vasa är ett av Finlands bäst bevarade träkasernområden från 1800-talet. På den guidade tur besöker vi också Sankt Nikolaus kyrka.
Kom med på vandring genom Korsholms kommuncentrum. Vi startar vid Elly Sigfrids torg och går genom det nya Smedsby, går tillbaka i tiden till det gamla Smedsby centrum och avslutar vandringen vid Korsholms kulturhus.
Lär känna statyerna i stadens centrum och den gamla, värdefulla arkitekturen från 1850-talet och framåt. Start på torget vid Finlands Frihetsstaty
Arkitekt Carl Axel Setterberg utformade den nuvarande stadsplanen och många av byggnaderna i staden på 1800-talet. Under rundvandringen hör du bl.a. hur konsulinnan Tulla Moe, kompositören Toivo Kuula, arkitekten Viljo Revell och marskalk Mannerheim hör ihop med stadsbilden.
Javisst! Kom och se den gamla villan som idag fungerar som en TV-studio för ett lifestyle-programmet Strömsö, och ett paradis för idésnickare. Vi rör oss både inomhus och i trädgården. Genom TV-program myntas ofta nya uttryck. ”Det gick inte riktigt som på Strömsö” betyder, att...
Kung Karl IX grundade Vasa stad år 1606. En förödande brand förstörde den år 1852. Från lågorna skonades bl.a. Wasastjernas hus och hovrättshuset, nu Korsholm kyrka. Vi besöker även vallarna av det forna slottet och ruinerna av Sankta Maria kyrka. Start vid Köpmansgatan 10.
På Alkula gård, bredvid gamla tobaksåkrar, grundade A. A. Levón den första ångkvarnen i Finland år 1849. Hans intresse för trädgårdsskötsel syns än i dag i Alkulas natur. Lämpar sig delvis också för personer med nedsatt rörlighet. Start på Alkula gård, Gripsstigen 1.
Begravningsplatsen som anlades år 1782 är en av de äldsta i vårt land som fortfarande används.  I mullen här döljer sig många berättelser ur det verkliga livet och Vasas tidiga historia. Start vid porten.
På rundvandringen får du höra om hjältemodiga lotsar, ofärdstider, smugglare, ryska krigståg, jägarrörelsen, intressanta bybor och givetvis om landhöjningen. Som avslutning på promenaden ett besök i den lutande kyrkan i Replot.
.00I sommar ordnas fyra guidade rundvandringar på begravningsplatsen i Vasa på tisdagar kl. 18.00–19.30. Gamla begravninsplatsen presenteras första och tredje tisdagen och nya begravningsplatsen andra och fjärde tisdagen. Under de tvåspråkiga rundvandringarna som tar ungefär en och en halv timme. Vandringarna inleds vid gravgårdarnas portar....
Koe Savilahti-talon ja Vähänkyrön kirkon ympäristön kohteet opastetulla kävelykierroksella. Käymme Pläkkyri-museo Fyrryssä, Savilahti-talossa olevassa koulumuseossa ja ’uukangin’ kautta kävelemme kirkkoon. Kierroksen päätteeksi voit juoda omakustanteiset kahvit Cafe Kanttorilassa.
Mathilda föddes i Vasa och är bekant både som adelsfröken och fångarnas vän. Vi vandrar i den unga Mathildas fotspår, från Hovrättsparken till Vasa fängelse och lär mera om hennes liv. Rundvandringen börjar framför Vasa Hovrätt på Strandgatan.
Läkaren och vasabon Karl Hedman samlade mängder av konst och föremål som lade grunden till Österbottens museum. Skulptören Emil Wikströms konstnärliga avtryck syns i Vasa bl.a. i form historieberättelsen på museets bronsdörrar. Hans bakgrund bjuder även på andra kopplingar till Vasa. Start vid Österbottens museum.
Invid motionsstigen i Vapenbrödrabyn finns rikligt med Outsider-konst. Stigen har namngetts efter den vasafödde konstnären Edvin Hevonkoski som i sin konst inspirerats av finsk litteratur och politik. Förutom konst finns där också en löpgrav, en korsu och en rökbastu. Parken har två gånger fått pris...
En stadsdel med många nyanser. Hit flyttades hamnen från Gamla Vasa på 1780-talet. Här har författare och konstnärer, fabriksflickor och busigare befolkning trivts. Vi besöker även universitetsområdet som kallas Finlands vackraste campus. Vi startar på Brändö torg.
År 1823 fick Vasa tillstånd att grunda en gravgård för ortodoxa. Här ser vi t.ex. handelsman Lisitzins och hans familjs gravkapell, hör berättelser om öden av ryska soldater samt fångar som fanns i sk. disciplinläger i den närliggande skogen. Med buss från Rådhusgatan/ Rewell, linje no 2. Lokalbussens tidtabeller: LIFTI/

Förslag på rundturer

Ta kontakt

Guideförmedling  www.visitvaasa.fi

eller tfn. 06 325 1145

Guidningar kan bokas också direkt från en guide.

*” anger obligatoriska fält

Name*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.