Extranet

Opastettu kiertoajelu Vaasan keskustassa, 1860 luvulta olevalta kasarmialueella ja käynti ortodoksisessa kirkossa. Satama ja pumpulitehdas tekivät Palosaaresta merimiesten ja työläisten kaupunginosan, nykyään se on suurimmaksi osaksi opiskelijoiden kampusaluetta jossa vanha kohtaa uuden.

Vanhassa Vaasassa tutustumme Vaasan historiaan ja kauniiseen Mustasaaren kirkkoon. Rakennus, jonka suunnitteli Carl Fredrik Adelcreutz ja rakennettiin 1776-1786, luetaan yhdeksi parhaimmista kustavilaisen tyylin rakennukseksi Suomessa ja se oli alun perin hovioikeus.


Lounas ravintola Strampenissa Sisäsatamassa. Matka jatkuu Suomen pisimmälle sillalle, Raippaluodon sillalle, ja sillan yli Raippaluotoon. Vierailu Maailmanperinnön Portissa, uudessa Merenkurkun maailmanperintösaariston vierailukeskuksessa. 

Iltapäiväkahvit ravintola Berny´ssä Raippaluodon sillan kupeessa.

Ennen risteilyä, kävellen lyhyt tutustuminen uudistuneeseen Sisäsatamaan ympäristöineen. Risteily kapeiden salmien läpi, luodoilla ja saarilla sijaitsevien idyllisten kesämökkien ohi. Maankohoamisesta johtuen Merenkurkun maisema on maailman nuorinta. Maisema on jatkuvassa muutoksessa: uusia kiviä nousee merestä ja ne yhdistyvät mantereeseen ja saariin.

 

Jannen Saluunassa Kuusisaaressa, Vaasan kauniissa saaristossa, nautimme saluunan maittavasta lohisopasta, jonka jälkeen risteilyalus tuo meidät takaisin Sisäsatamaan.

Lyhyen kaupunkikierroksen jälkeen suunnataan saaristoon ja ajetaan Suomen pisimmän sillan yli. Tutustutaan Raippaluodon kylään ja käydään kirkossa (vuodelta 1781). Kirkko sai 1840 –luvulla alttaritaulun ja saarnatuolin Pyhän Marian kirkosta Vanhasta Vaasasta ja ne pelastuivat näin ollen Vaasanpalosta vuonna 1852.

 

Matka jatkuu Södra Vallgrundin viehättävään kylään ja siellä vierailemme Sommaröhallenissa. Täällä on myynnissä lähes 80 saariston ja lähiseudun käsityöläisen tuotteita. Matka jatkuu vielä Sommarösundin viehättävälle lahdelle, joka ennen oli veneiden suojattu läpikulku ja nyt, johtuen maankohoamisesta, idyllinen, mutta matala lahti. 

 

Lounas Raippaluodon sillan kupeessa olevassa Ravintola Bernyssä.

Pohjoismaiden suurin energiateknologian keskittymä sijaitseen Vaasanseudulla. Energiaklusteri Energy Vaasan 140 yritystä vievät tuotteitaan ja ratkaisujaan ympäri maailmaa. Viennin arvo on 12% koko Suomen teknologiaviennistä ja kolmannes energiateknologiaviennistä.

Vaasan seudulla tuotetaan energiaa myös jätteistä. Westenergyn modernissa jätteenpolttolaitoksessa käytetään jätettä, jota ei muuten voida hyöty käyttää, tuottamaan energiaa turvallisesti ja päästeettömästi. Täällä tuotetaan yli kolmannes Vaasan seudun käyttämästä kaukolämmöstä.


Tutustu Westenergyyn opastetulla kierroksella, pääset kurkistamaan muun muassa laitoksen valvomosta jätebunkkeriin sekä polttoarinalle!

Tutustumiskierroksen jälkeen lounas hotelli Valloniassa.


 Lounaan jälkeen lyhyt kiertoajelu Vaasan keskustassa ja Palosaaren kampusalueella.