• Opas näyttää mielenkiintoiset kohteet ja kertoo parhaimmat tarinat!

    Yhdistykseemme kuuluu 33 auktorisoitua matkailuopasta ja

    toimimme Vaasassa ja Mustasaaressa.

  • Kiertoajeluehdotuksia

    Kiertoajeluehdotuksia, joita voi varata www.visitvaasa.fi tai puh 06-325 1145

  • Kävelykierrokset

    Tervetuloa tutustumaan energiseen Vaasaan osaavan oppaan kanssa kävellen.

Kiertoajelu­ehdotuksia

Kiertoajeluehdotuksia, joita voi varata www.visitvaasa.fi tai

puh 06-325 1145

Satama ja Puuvillatehdas tekivät Palosaaresta työläisten ja merimiesten kaupunginosan. Nyt se on suurimmaksi osaksi opiskelijoiden campus-alue, jossa uusi ja vanha kohtaavat.

Vaskiluodon saaressa on satama, hotelli ja kylpylä ja siellä viihtyvät sekä vaasalaiset että turistit. Vaasan Vankila ja Pyhän Nikolaoksen Ortodoksinen kirkko ovat osa Vaasan historiaa. 

Vanhassa Vaasassa tutustutaan historiallisiin paikkoihin alkaen 1200-luvulta, mutta matkalla nähdään myös miten kaupungissa nykyään asutaan.

Opastettu kiertoajelu Vaasan keskustassa, 1860 luvulta olevalta kasarmialueella ja käynti ortodoksisessa kirkossa. Satama ja pumpulitehdas tekivät Palosaaresta merimiesten ja työläisten kaupunginosan, nykyään se on suurimmaksi osaksi opiskelijoiden kampusaluetta jossa vanha kohtaa uuden.

Vanhassa Vaasassa tutustumme Vaasan historiaan ja kauniiseen Mustasaaren kirkkoon. Rakennus, jonka suunnitteli Carl Fredrik Adelcreutz ja rakennettiin 1776-1786, luetaan yhdeksi parhaimmista kustavilaisen tyylin rakennukseksi Suomessa ja se oli alun perin hovioikeus.


Lounas ravintola Strampenissa Sisäsatamassa. Matka jatkuu Suomen pisimmälle sillalle, Raippaluodon sillalle, ja sillan yli Raippaluotoon. Vierailu Maailmanperinnön Portissa, uudessa Merenkurkun maailmanperintösaariston vierailukeskuksessa. 

Iltapäiväkahvit ravintola Berny´ssä Raippaluodon sillan kupeessa.

Sisäsatamassa astumme M/S Corinan kyytiin. Risteily kulkee osittain Merenkurkun maailmanperintösaariston halki ja risteilemme kapeiden salmien kautta ja ohitamme saarilla ja luodoilla olevia idyllisiä kesämökkejä.

Maankohoamisesta johtuen Merenkurkun maisema on maailman nuorinta. Maisema on jatkuvassa muutoksessa: uusia kiviä nousee merestä ja ne yhdistyvät mantereeseen ja saariin. 

Saavumme seuraavaan kohteeseen, joka on Suomen pisin silta, 1045 metriä pitkä Raippaluodon silta. Lounas sillan kupeessa ravintola Berny´ssä.  Lounaan jälkeen bussi noutaa ryhmän ja matka jatkuu kiertoajelun merkeissä Raippaluodossa ja Södra Vallgrundin kylässä. Ostosmahdollisuus Sommaröhallissa Södra Vallgrundissa ennen kotiinlähtöä.

Ennen risteilyä, kävellen lyhyt tutustuminen uudistuneeseen Sisäsatamaan ympäristöineen. Risteily kapeiden salmien läpi, luodoilla ja saarilla sijaitsevien idyllisten kesämökkien ohi. Maankohoamisesta johtuen Merenkurkun maisema on maailman nuorinta. Maisema on jatkuvassa muutoksessa: uusia kiviä nousee merestä ja ne yhdistyvät mantereeseen ja saariin.

 

Jannen Saluunassa Kuusisaaressa, Vaasan kauniissa saaristossa, nautimme saluunan maittavasta lohisopasta, jonka jälkeen risteilyalus tuo meidät takaisin Sisäsatamaan.

Ennen risteilyä, kävellen lyhyt tutustuminen uudistuneeseen Sisäsatamaan ympäristöineen. Risteily kapeiden salmien läpi, luodoilla ja saarilla sijaitsevien idyllisten kesämökkien ohi. Maankohoamisesta johtuen Merenkurkun maisema on maailman nuorinta. Maisema on jatkuvassa muutoksessa: uusia kiviä nousee merestä ja ne yhdistyvät mantereeseen ja saariin.

 

Jannen Saluunassa Kuusisaaressa, Vaasan kauniissa saaristossa, nautimme saluunan maittavasta lohisopasta, jonka jälkeen risteilyalus tuo meidät takaisin Sisäsatamaan.

Lyhyen kaupunkikierroksen jälkeen suunnataan saaristoon ja ajetaan Suomen pisimmän sillan yli. Tutustutaan Raippaluodon kylään ja käydään kirkossa (vuodelta 1781). Kirkko sai 1840 –luvulla alttaritaulun ja saarnatuolin Pyhän Marian kirkosta Vanhasta Vaasasta ja ne pelastuivat näin ollen Vaasanpalosta vuonna 1852.

 

Matka jatkuu Södra Vallgrundin viehättävään kylään ja siellä vierailemme Sommaröhallenissa. Täällä on myynnissä lähes 80 saariston ja lähiseudun käsityöläisen tuotteita. Matka jatkuu vielä Sommarösundin viehättävälle lahdelle, joka ennen oli veneiden suojattu läpikulku ja nyt, johtuen maankohoamisesta, idyllinen, mutta matala lahti. 

 

Lounas Raippaluodon sillan kupeessa olevassa Ravintola Bernyssä.

Lyhyen kaupunkikierroksen jälkeen jatketaan Suomen kauneimpaan meteoriittikraatteriin, Söderfjärdeniin, joka nyt on viljava 2300 ha:n kokoinen, pyöreä peltoaukea ja syksyisin myös tuhansien kurkien levähdyspaikka.

Meteoriihessä tutustutaan filmin ja näyttelyn avulla peltoaukean 520 miljoonaa vuotta pitkään historiaan meteoriitin syöksystä tämän päivän viljely-ja Natura 2000 -alueeseen.


Matka jatkuu kraatterin toiselle reunalla Stundarsiin, joka on suuri museo ja elävä kulttuurikeskus Sulvalla. Alueella on kuutisenkymmentä Mustasaaren kylistä ja Vaasan seudulta siirrettyä rakennusta. Talot on sisustettu kuvaamaan vuosisadan vaihdetta 1900-luvun alkaessa. Mäenharjalla komeilee maalaistalo, jota ympäröivät aitat, navetta, luhti ja leipurin tupa. Yksinkertaiset mäkitorpat ja työpajat ovat vastakohtana talonpojan suhteelliselle vauraudelle.


Tutustutaan oppaan johdolla alueeseen ja juodaan pullakahvit Cirkas Putiikki&Kahvilassa.

Pohjoismaiden suurin energiateknologian keskittymä sijaitseen Vaasanseudulla. Energiaklusteri Energy Vaasan 140 yritystä vievät tuotteitaan ja ratkaisujaan ympäri maailmaa. Viennin arvo on 12% koko Suomen teknologiaviennistä ja kolmannes energiateknologiaviennistä.

Vaasan seudulla tuotetaan energiaa myös jätteistä. Westenergyn modernissa jätteenpolttolaitoksessa käytetään jätettä, jota ei muuten voida hyöty käyttää, tuottamaan energiaa turvallisesti ja päästeettömästi. Täällä tuotetaan yli kolmannes Vaasan seudun käyttämästä kaukolämmöstä.


Tutustu Westenergyyn opastetulla kierroksella, pääset kurkistamaan muun muassa laitoksen valvomosta jätebunkkeriin sekä polttoarinalle!

Tutustumiskierroksen jälkeen lounas hotelli Valloniassa.


 Lounaan jälkeen lyhyt kiertoajelu Vaasan keskustassa ja Palosaaren kampusalueella.